Connect with us

Lityum İyon Piller

Vertiv, DynaFlex ile enerji depolama devrimi

Published

on

Güç yönetimi ve süreklilik çözümlerinde küresel lider olan Vertiv, enerji bağımsızlığını desteklemek ve sürdürülebilirlik çabalarını güçlendirmek amacıyla Vertiv™ DynaFlex Akü Enerji Depolama Sistemi’ni tanıttı. Kuzey Amerika ve EMEA bölgelerinde mevcut olan bu yenilikçi sistem, hibrit güç sistemlerinin vazgeçilmez bir parçası olarak enerji dayanıklılığını ve esnekliğini artırmayı hedefliyor.

Vertiv™ DynaFlex BESS (Battery Energy Storage System), lityum-iyon akülerle donatılmış bir enerji depolama çözümü sunarak, uzun süreli enerji desteği sağlıyor. Bu sistem, güneş, rüzgar, hidrojen yakıt hücreleri gibi çeşitli alternatif enerji kaynaklarından yararlanan hibrit güç sistemlerinin etkin bir şekilde kullanılmasını mümkün kılıyor.

Özellikle ticari endüstriyel tesisler, yüksek değerli üretim tesisleri, veri merkezleri ve enerjinin kritik olduğu diğer tesisler için özel olarak tasarlanan Vertiv™ DynaFlex BESS, enerji yönetimi stratejilerini geliştirmek ve optimize etmek için Vertiv™ DynaFlex EMS (Enerji Yönetim Sistemi) ile entegre edilebiliyor. Bu entegrasyon, talep yönetimi, enerji paylaşımı ve geri satış gibi gelişmiş enerji yönetimi fonksiyonlarını mümkün kılarak enerji maliyetlerini azaltma ve gelir potansiyeli oluşturma imkanı tanır.

Vertiv’de Global Güçten Sorumlu Başkan Yardımcısı Peter Panfil, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Sürdürülebilirlik, birçok organizasyonun büyüme planlarının temel bir ilkesi haline geldi; ancak operasyonel dayanıklılık ve şebekeye yönelik artan endişeler, alternatif enerji kaynaklarını benimseme çabalarını sınırlıyor. Vertiv DynaFlex BESS, enerji yönetimi alanındaki tüm araçları erişilebilir kılıyor. Bu, organizasyonların yeni enerji üretim kaynaklarının güçlü yönlerinden faydalanmalarına ve geleneksel enerji sağlayıcılarını daha dinamik, verimli ve güvenilir hale getiriyor.” şeklinde konuştu.

Vertiv™ DynaFlex BESS’in güç dönüşüm sistemi (PCS), hibrit enerji kaynakları arasında hızlı ve güvenilir enerji transferini sağlarken, UL9540A tarafından test edilmiş lityum-iyon aküler ise yangın riskini minimuma indirerek güvenli bir depolama çözümü sunuyor. Modüler tasarım ilkesine uygun olarak geliştirilen bu aküler, az yer kaplayarak bağımsız bir şekilde durabilir ve enerji depolama sistemlerinin gelecekteki taleplerine uyum sağlar.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lityum İyon Piller

Küresel batarya geri dönüşüm kapasitesi 2029 yılına kadar 11 milyon tonun üzerine çıkacak

Published

on

By

Küresel batarya geri dönüşüm kapasitesi 2029 yılına kadar 11 milyon tonun üzerine çıkacak

Elektrikli araçlara olan talep ve hükümet politikalarının batarya geri dönüşüm pazarındaki büyümeyi desteklediğini açıklayan Interact Analysis, pazarın yıllık %37,7 oranında büyüyeceğini öngördü. 

Küresel pazar istihbarat firması Interact Analysis’in araştırması, lityum iyon batarya geri dönüşüm pazar kapasitesinin 2023 yılında dünya çapında 1,7 milyon tona ulaştığını ve 2029 yılına kadar 11 milyon tona yükselmesinin beklendiğini ortaya koyuyor. Şirketin son pazar raporu 2025 ve 2029 yılları arasında hızlı bir büyüme öngörüyor. Bu durum, 2023 yılında batarya malzeme fiyatlarındaki düşüş ve ardından birçok batarya geri dönüşüm projesinin iptal edilmesi nedeniyle yaşanan zorlu bir yılın ardından gerçekleşiyor.

APAC, batarya geri dönüşüm ekipmanları pazarına hakim

2023 yılında yaklaşık 1,7 milyar dolar değerinde olan küresel batarya geri dönüşüm ekipmanları pazarının 2029 yılına kadar 4,5 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Interact Analysis, 2024 ve 2029 yılları arasında %24,5’lik bir yıllık bileşik büyüme oranı öngörüyor. Hem lityum iyon batarya üretimi için en büyük pazar hem de geri dönüşüm ekipmanı pazarı için birincil gelir kaynağı olan APAC bölgesi, 2023 yılında ikinci küresel pazar payının %80’inden fazlasını oluşturuyor. 2025 ve 2029 yılları arasında EMEA ve APAC bölgelerinde batarya geri dönüşüm ekipmanı pazar payının artması, Amerika kıtasında ise düşmesi bekleniyor.

Pazarı yönlendiren faktörler

Batarya geri dönüşüm pazarını çeşitli farklı faktörler yönlendiriyor ve bunlardan biri de elektrikli araç pazarının genişlemesi. Bu durum, emekliye ayrılan lityum iyon bataryaların sayısında artışa yol açıyor. Ayrıca, lityum iyon batarya üretim kapasitesinin artması, üretim sürecinde ortaya çıkan hurda batarya ve malzeme sayısında da artışa yol açıyor. Son olarak, artan çevresel kaygılar, birçok hükümetin pazar gelişimini teşvik etmek için batarya geri dönüşümüyle ilgili politikaları uygulamaya koymasına neden oluyor. Örneğin, AB yönetim organları sırasıyla 2027 ve 2025’e kadar malzeme geri kazanımı ve geri dönüşüm verimliliği iyileştirmeleri için hedefler belirlerken, ABD’de Enflasyon Azaltma Yasası, batarya bileşenlerinin belirli bir yüzdesi Kuzey Amerika’da üretildiği, monte edildiği, tedarik edildiği ve geri dönüştürüldüğü sürece elektrikli araçlar için 7.500 dolara kadar tüketici vergi kredisi sağlıyor.

Interact Analysis Araştırma Müdürü Maya Xiao, lityum iyon batarya geri dönüşüm pazarıyla ilgili, “Lityum iyon batarya geri dönüşüm pazarı raporu Interact Analysis için yeni bir rapor ve kesinlikle üzerinde çalışılması heyecan verici bir pazar. Pazar, %37,7’lik beklenen büyüme ve 2029 yılına kadar 11,4 milyon tona ulaşması beklenen kapasite ile önümüzdeki 5 yıl içinde önemli bir büyüme göstermeye hazırlanıyor” diyor.

 

Continue Reading

Lityum İyon Piller

Atık maskeler süperkapasitör piller üretmek için kullanılabilir mi?

Published

on

By

[voiserPlayer]

Kapasitörler ve kondansatörler gibi farklı türde elektronik bileşenler üreten JYH HSU Electronics, yayımladığı yeni bir makalede atık maskelerin süperkapasitör piller üretmek için kullanılabileceğini açıkladı:

Rusya Ulusal Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nden araştırmacılar, ilaç blister ambalajlarından yapılan pil muhafazası ile süperkapasitör piller üretmek için atılan maske malzemelerini başarıyla kullanan yeni bir teknoloji geliştirdi. Bu araştırma başarısı, hem kullanılmış maskelerin geri dönüştürülmesindeki zorlukları hem de pil tedarikindeki sıkıntıyı ele alıyor. Ayrıca, bu yeni pillerin enerji yoğunluğu normal lityum-iyon pillere yaklaşıyor.

Bu yeni pillerin üretiminde öncelikle kullanılan malzemeler arasında grafen, maskeler ve farmasötik ambalajlar gibi tıbbi atıklar yer almaktadır. Süreç, ilk olarak maske atığının ultrason kullanılarak dezenfekte edilmesini, grafenden yapılmış bir “mürekkebe” daldırılmasını ve ardından pil elektrotlarını oluşturmak için preslenip ısıtılmasını içeriyor. Daha sonra, iki elektrot arasına maskelerden yapılmış bir yalıtım katmanı yerleştiriliyor ve ardından özel bir elektrolite daldırılıyor. Son olarak, yeni tip pilin üretimini tamamlamak için koruyucu bir kılıf ekleniyor.

Benzer teknolojiler geçmişte de batarya üretiminde kullanılmış, ancak enerji yoğunluğu sadece 10 Wh/kg civarında kalmıştı. Bu yeni teknolojinin kullanılmasıyla pilin kapasitesi 98 Wh/kg’a çıkarılmıştır ki bu da ana akım lityum-iyon pillere oldukça yakındır (enerji yoğunlukları 100 ila 265 Wh/kg civarındadır). Ayrıca, batarya üretim sürecindeki enerji tüketimi 10 kat azaltılarak daha düşük üretim maliyetleri ve daha yüksek enerji yoğunluğu elde edilmiştir. Bu yenilik, gelişim için önemli bir potansiyel barındırmaktadır. Daha fazla iyileştirme için batarya elektrotlarına yardımcı malzemeler ekleyerek batarya yoğunluğunu iki katına çıkarmak ve lityum-iyon bataryalarla tamamen rekabet edebilir hale getirmek mümkündür. Süperkapasitör bataryanın mevcut en iyi performans gösteren versiyonu, 1500 şarj-deşarj döngüsünden sonra kapasitesinin yaklaşık %82’sini koruyor. Bu batarya şu anda lambalar ve saatler gibi ev aletlerinde kullanılıyor ve gelecekte elektrikli araçlar ve güneş enerjisi santralleri de dahil olmak üzere daha geniş bir uygulama yelpazesinde uygulanması planlanıyor.

Kaynak: https://www.jeccapacitor.com/news/can-masks-waste-used-to-create-supercapacitor-batteries.html

Continue Reading

Depolama Yöntemleri

“Depolama teknolojileri güneş kaynağını daha güvenilir ve istikrarlı hale getirecek”

Published

on

By

Türkiye’nin tek güneş enerjisi ve enerji depolama Fuarı Solar+Storage NX ve eş zamanlı düzenlenen sektördeki tek elektrikli araç şarj altyapısı odaklı Fuar ve Zirve NextGen E-Mobility + Charge Expo & Summit, 31 Ağustos – 02 Eylül 2023 tarihleri arasında İstanbul’da Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde ziyarete açıldı. Açılışa katılan EPİAŞ Genel Müdürü Ahmet Türkoğlu, “Depolama teknolojileri güneş kaynağını daha güvenilir ve istikrarlı hale getirecek” dedi.

Solis Fuarcılık, Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) ve Türkiye Elektrikli ve Hibrid Araçlar Derneği (TEHAD) işbirliği ile düzenlenen Solar+Storage NX ve NextGen E-Mobility + Charge Expo & Summit,31 Ağustos’ta Tüyap Interexpo Salonu’nda gerçekleşen ortak açılış töreni ile başladı. Törene, Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. – EPİAŞ Genel Müdürü Ahmet Türkoğlu, Otomotiv Yazarı Okan Altan, GENSED Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Murat Özdemir, TEHAD Kurucu Başkanı Berkan Bayram, katılımcı firmalar ve ziyaretçiler katıldı.

Açılışta konuşan EPİAŞ Genel Müdürü Ahmet Türkoğlu, iklim değişikliğinin gelecek nesilleri tehdit ettiğini ve bu tehdidin tek silahının da yenilebilir enerji olduğunu belirtti ve “Dünyanın en büyük enerji kaynağı güneş ve enerji sektörünün de yeni kralı güneş. Otomotiv sektörünün yeni kralı da elektrikli araçlar. Dolayısıyla yeni krallığı bir araya getiren GENSED ve TEHAD yönetimlerine teşekkür ederim.” dedi. Enerji depolamanın önemine değinen Türkoğlu, “Yenilebilir enerji portföyümüzün yüzde 55 kurulu güce sahip, bunun üretime yansıyan kısmı da yüzde 45. Bugün burada bir güzel şey daha var. Güneş kaynağını daha güvenilir ve istikrarlı hale getirecek depolama teknoloji. O anlamda değişim çok önemli” dedi.

“Biz dünyada yatırımlar anlamında ön planda olan bir ülkeyiz”

Türkoğlu, şöyle devam etti: “Yenilebilir yatırımlarında Avrupa’da 5’nci, dünyada 12’nci sıradayız. Bu depolama teknolojileriyle bunun çok daha iyi noktalara geleceğini düşünüyorum. Bir de yerli teknoloji konusu var. Dışarıdan teknoloji getirmek hem zaman alıyor hem de daha yüksek maliyetli. Bugün güneş enerjisi sektörünün paydaşları olarak övünebileceğimizi düşünüyorum; yüzde 70 oranında yerli teknoloji kullanıyoruz. Bu çok büyük bir değişim. Rüzgarda da bu yüzde 60’larda. Bu ilerisi için de büyük bir avantaj sağlayacak diye düşünüyorum.”

“15 Aralık’tan itibaren isteyen şarj istasyonları sadece yenilebilir elektrikle şarj edecekler”

YEK-G’ye de değinen Türkoğlu, şeffaf ve sürdürülebilirlik açısından önemli olan blok zincir teknolojisini kullandıklarını belirtti ve YEK-G’nin yatırımcılar için çok önemli bir araç olacağını söyledi ve şöyle devam etti: “Yakın zamanda bir yönetmelik değişikliği de oldu. Elektrikli araçların şarj istasyonlarında yeşil sertifika kullanılacak. Bununla ilgili yazılım geliştirmesi yapıyoruz. 15 Aralık’tan itibaren isteyen şarj istasyonları sadece yenilebilir elektrikle şarj edecekler. Bazıları için EPDK bunu zorunlu hale de getirdi. Bu da güneş enerjisi sektörü için ayrı bir değer katmış oldu.” EPİAŞ Genel Müdürü Ahmet Türkoğlu, Enerji verimliliğini ölçmek için de yeni bir piyasa çalışması yaptıklarını ve 2026 başında karbon piyasasının devreye gireceğini ifade etti.

“Güneş enerjisini artık alternatif değil baz enerji kaynağı olmalı”

Sözlerine, “Güneş enerjisini artık alternatif bir enerji kaynağı olmaktan çıkartıp depolamanın da desteğiyle bir baz enerji kaynağı haline getirmemiz gerektiğini düşünüyoruz.” İfadesi ile başlayan GENSED Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Murat Özdemir, “Eş zamanlı düzenlediğimiz Solar+Storage NX ve NextGen E-Mobility + Charge Expo & Summit’i konferanslarla destekleyerek öncelikle farklı gibi görünen ama iç içe geçmiş ve birbirinden sinerji elde eden sektörleri bir araya getirmeyi ve aslında geleceğin nasıl dönüştüğünü, bu dönüşüm içinde de her bireyi etkileyen şeyler olduğunu ve bu sinerjinin nerelere gidebileceğini göstermeyi amaçladık” dedi.

“Dünyanın güneşine talibiz”

“Dünyanın güneşine talibiz diyorum çünkü bu potansiyelimiz var” diyen Özdemir, “Türkiye inşaat sektöründe ikinciliğini hala koruyor ama bulunduğumuz coğrafya Çinliler için uzak gelemezler. Güneş enerji santrallerinin hızlı tasarlanıp kurulması lazım. Bizim mühendislik firmalarımız, panel üreten firmalarımız var, yüzde 95’ini biz Türkiye’de üretiyoruz. Artık hücre de üretiliyor. Önümüzdeki dönemde EXPONET gibi bir platformla birlikte bütün üyelerimizi ve sektörümüzü dış dünyalara taşımak istiyoruz. Fuarımızda dünyanın her yerinden gelen 350 kişilik bir Alım Heyeti var. 3 gün boyunca buradaki katılımcılarla bir network ortamı yaratıp oluşturulacak network ile birlikte bunun başlangıcını yapmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

“Güneş enerji sistemleri, depolama sistemleri ve elektrikli araçlar, bu üç başlık ilk kez Türkiye’de bir araya geldi”

Elektrikli araçların gerçek anlamda yeşil elektrikle hareket etmesi konusunda müthiş bir dönüşüm olduğuna dikkat çeken TEHAD Üyesi Okan Altan ise “Gerçek anlamda yeşil elektrik kullanıldığı zaman ‘Bu elektrikli araç gerçekten çevrecidir, çevreci bir ulaşım sisteminin parçasıdır’ diye söyleyebiliyoruz. O yüzden fuarda da göreceksiniz. Bir tarafta güneş enerji sistemleri, bir tarafta da depolama sistemleri, bir tarafta da elektrikli araçları göreceksiniz. Bu üç başlık ilk kez Türkiye’de bir araya geldi. Bu benim çok hoşuma gidiyor çünkü elektrikli araçların temiz enerji ile hareket etmesi gerekiyor” dedi.

“Elektrikli araçlar ve şarj istasyonları teknolojisi de işte tam bu noktada hayatımızın ortasına girmiş durumda”

Solar+Storage NX ve NextGen E-Mobility + Charge Expo & Summit’te elektrikli araçlar, şarj istasyonları, enerji depolama, güneş enerjisi ve güneşle bağlı teknolojilerin konuşulacağını ifade eden TEHAD Yönetim Kurulu Başkanı Berkan Bayram şöyle devam etti: “3 gün boyunca tüm bu başlıklar altındaki teknolojiler, yatırım imkanlarını, işbirliklerini ve buradan çıkacak sonuçlarla da belki yol haritalarımızı belirleyeceğiz. Türkiye olarak çok güzel bir noktadayız. Çok değerli yatırımlarımız var gerek güneş gerek yenilenebilir enerji yatırımları ve gerekse şarj yatırımları noktasında çok hızlı ilerliyoruz. TEHAD olarak da biz bu yatırımlar, raporlamalar ve yol haritaları noktasında da genellikle hem girişimciler hem yatırımcılar hem de kamu tarafında yoğun işbirlikleri gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Günümüzde zamanı gelmiş bir olgunun ya da zamanı gelmiş bir teknolojinin önünde durma şansı olmuyor. Eğer bir şeyin zamanı gelmişse onu yapma durumuna geçiyorsunuz. Elektrikli araçlar ve şarj istasyonları teknolojisi de işte tam bu noktada hayatımızın ortasına girmiş durumda.”

Türkiye’nin ilk enerji depolama fuarını gerçekleştiriyoruz

Fuarlar hakkında bilgi veren Solis Fuarcılık ve Danışmanlık Hizmetleri A.Ş. Genel Müdürü Feraye Gürel ise “Türkiye’nin ilk enerji depolama fuarını gerçekleştiriyoruz. Bunu ilk olarak biz gerçekleştiriyoruz. Fuarımızın önemli özelliği yurt dışı ziyaretçilerimizin yurt içi ziyaretçilerinden fazla olması. Bizler Türkiye’deki yatırımcıların ağırlıklı olarak iş yapacağı bölgeleri tercih ettik. Kuzey Afrika, Sahra altı gibi bir çok ülkelerden Alım Heyetleri var. İhracata katkısı çok fazla olacak. Yaklaşık 600’e yakın yüzyüze toplantılar yapacağız. Fuara toplamda 135 firma katıldı ve devamı gelecek. Elektrikli araçlar tarafında ise Türkiye’ye henüz yeni giriş yapmış markaların modelleri sergileniyor” dedi.

Solar Storage NX Fuarı’nın sektör için 2 milyar dolar iş hacmi oluşturması bekleniyor

Uluslararası enerji yatırımcılarının Türk iş dünyası ile buluştuğu yeni nesil ticari ve teknoloji paylaşım noktası Solar Storage NX, ilk gününde yoğun ziyaretçi ilgisi ile karşılaştı. Sektör için 2 milyar dolarlık iş hacmi oluşturması beklenen fuarda Güneş Enerjisi Sistemleri, Enerji Depolama Teknolojileri, Mühendislik, Tedarik ve İnşaat, EPC Projeleri, Dijitalizasyon, Akıllı Enerji Çözümleri ve E-Mobilite ürün grupları sergileniyor.

Solar+Storage NX ve eş zamanlı düzenlenen NextGen E-Mobility + Charge Expo & Summit, 02 Eylül’e kadar Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde ziyarete açık kalacak.

Continue Reading

Trentler