Connect with us

Endüstriyel Tip Batarya

LONGi, SBTi onayını alan ilk Çinli güneş enerjisi şirketi oldu

Neque porro quisquam est, qui dolorem ipsum quia dolor sit amet, consectetur, adipisci velit, sed quia non numquam eius.

Published

on

Photo: Shutterstock

LONGi, ilk Çinli güneş enerjisi şirketi olarak emisyon azaltma hedefleri için Bilime Dayalı Hedef girişimi (SBTi) onayını aldı.

Dünyanın önde gelen güneş enerjisi teknolojisi şirketi LONGi, emisyon azaltım hedeflerinin bağımsız Bilime Dayalı Hedefler girişimi (SBTi) tarafından onaylandığını duyurdu. Onayın alınmasıyla LONGi, dünya çapında SBTi’ye katılan ve bilime dayalı hedefler belirleyen 4600’den fazla şirketten biri haline geldi. LONGi, resmi onayı alan ilk Çinli fotovoltaik şirketidir.

LONGi, sera gazı emisyonlarının 2030 yılına kadar %60 azaltılmasını hedefliyor

LONGi, karbondan arındırma çabalarının bir parçası olarak kendisine iddialı sürdürülebilirlik hedefleri belirledi ve 2020’de yakın vadeli bir hedef belirleme taahhüdünde bulunan SBTi’ye resmi olarak katıldı. 2021 İklim Eylemleri Raporunda LONGi, SBTi hedeflerini özetlemektedir: 2030’a kadar sera gazı (sera gazı) operasyonel sınırlar içindeki gaz emisyonlarının 2020 seviyesine göre %60 oranında azaltılması planlanıyor; silikon malzeme, hücre ve cam birimi başına karbon emisyonları 2020’ye kıyasla en az %20 azaltılacak. LONGi’nin yakın vadeli hedefinin SBTi tarafından onaylanmasıyla, aynı zamanda Paris Anlaşmasındaki 1,5°C hedefiyle de uyumlu hale getirildi.

Dört büyük küresel sürdürülebilirlik girişimine katılan ilk Çinli şirket

LONGi, 2020 yılında RE100, EP100, EV100 girişimlerine de başarıyla katıldı ve SBTi’ye katılarak dört küresel girişimin de parçası olan ilk Çinli şirket oldu.

Şirket, 2012’den 2022’ye kadar toplam 290 GW fotovoltaik ürün üreterek 114 milyar kWh’nin üzerinde temiz elektrik üretti. Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) Emisyon Faktörleri kullanılarak hesaplandığında LONGi, 2022’nin küresel enerjiyle ilgili karbon emisyonlarının %1,46’sına eşdeğer olan 536 milyon ton CO₂ emisyonunun önlenmesine yardımcı oldu.

Bilime Dayalı Hedefler girişimi (SBTi) hakkında

SBTi, CDP (eski adıyla Karbon Saydamlık Projesi), Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi (UNGC), Dünya Kaynakları Enstitüsü (WRI) ve Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) arasındaki bir ortaklıktır. Kuruluşların bilime dayalı emisyon azaltma hedefleri belirlemesine olanak tanıyarak, şirketlerin sürdürülebilir kalkınma ve ÇSY açısından rekabetçiliğini ve sorumluluk duygusunu vurgulayarak özel sektörde iddialı iklim eylemini teşvik eder.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Depolama Yöntemleri

Endüstriyel tip enerji depolama nedir, nasıl yapılır?

Published

on

By

Enerji arz ve talebini yönetmek, şebeke istikrarını artırmak ve enerji verimliliğini iyileştirmek amacıyla endüstriyel alanlarda büyük ölçekli enerji depolama sistemlerinin kullanılması anlamına gelen endüstriyel tip enerji depolama sistemleri; düşük talep dönemlerinde fazla enerjiyi depolayabilir ve yoğun talep dönemlerinde bu enerjiyi salarak enerji maliyetlerini azaltabilir, şebeke güvenilirliğini destekleyebilir ve yenilenebilir enerji kaynaklarının entegrasyonunu sağlayabilir. Endüstriyel enerji depolama sistemleri, enerji verimliliğini artırma, şebeke güvenilirliğini sağlama ve endüstriyel operasyonlarda yenilenebilir enerji kaynaklarının entegrasyonunu destekleme konusunda önemli bir rol oynar.

Endüstriyel enerji depolama birçok uygulama ve sektörlerde kullanılır:

Yenilenebilir enerji entegrasyonu: Enerji depolama sistemleri, güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir kaynaklardan üretilen fazla enerjiyi yüksek üretim dönemlerinde depolayabilir ve bu kaynakların enerji üretmediği zamanlarda bu enerjiyi salarak sürekli bir enerji arzı sağlayabilir.

Tepeden kesme (Peak shaving): Endüstriler genellikle yüksek enerji talebi dönemleri yaşar, bunlara tepki dönemleri denir. Enerji depolama sistemleri, bu zirve zamanlarında depolanan enerjiyi boşaltarak enerjiyi şebekeden çekme ihtiyacını azaltabilir, ki bu zirve saatlerinde maliyetli olabilir.

Şebeke istikrarı ve frekans düzenlemesi: Enerji depolama gerçek zamanlı olarak enerji çıkışını talep değişikliklerine uyum sağlamak için ayarlayarak şebekenin istikrarını sağlamak için hızlı yanıt yetenekleri sunabilir. Bu, şebeke frekansını kabul edilebilir sınırlar içinde tutmaya yardımcı olur.

Yedek güç: Endüstriler üretim kayıplarını önlemek için sürekli bir enerji arzına ağırlık verirler. Enerji depolama sistemleri, şebeke kesintileri veya enerji dalgalanmaları sırasında yedek güç kaynağı olarak işlev görebilir.

Yük dengeleme: Enerji depolama sistemleri, düşük talep dönemlerinde fazla enerjiyi depolayarak ve yüksek talep dönemlerinde bu enerjiyi salarak enerji talebindeki değişimleri düzeltebilir, böylece şebekeye olan yükü azaltabilir.

Mikroşebekler: Endüstriyel kompleksler ana şebeke ile bağımsız olarak veya ana şebeke ile birlikte çalışabilen enerji depolamalı mikroşebekler kurarak enerji dayanıklılığını artırabilir ve ana şebekeye olan bağımlılığı azaltabilir.

Endüstriyel enerji depolama sistemlerinin türleri

Batarya enerji depolama sistemleri: Bu sistemler, lityum iyon, kurşun asit veya akış pilleri gibi çeşitli batarya türlerini kullanarak enerji depolar ve serbest bırakır. Yüksek verimli ve ölçeklenebilir olmaları nedeniyle geniş bir endüstriyel uygulama yelpazesine uygun hale gelirler.

Saat enerjisi depolama: Saatler, rotorları yüksek hızlarda döndürerek enerji depolar ve gerektiğinde kinetik enerjiyi elektriğe dönüştürerek kullanabilir. Hızlı yanıt süreleri sunar ve şebeke frekansını stabilize etmeye yardımcı olabilir.

Süperkapasitörler/Ultrakapasitörler: Bu cihazlar enerjiyi elektrostatik olarak depolar ve hızlı enerji boşalmaları sağlar. Genellikle kısa vadeli enerji depolama ve hızlı enerji boşaltma uygulamaları için kullanılırlar.

Pompalanmış hidro enerji depolama: Genellikle daha büyük ölçekte olan bu sistemler, düşük talep dönemlerinde suyu alt rezervuardan üst rezervuara pompalayarak ve yüksek talep dönemlerinde üst rezervuardan aşağıya doğru türbinler aracılığıyla akıtarak enerji depolar.

Sıkıştırılmış Hava Enerji Depolama (CAES): CAES sistemleri, sıkıştırılmış havayı yeraltı mağaralarında depolayarak ve elektrik ihtiyacı olduğunda türbinleri çalıştırmak için salarak enerji depolar.

Isı Enerjisi Depolama (TES): Bu tür depolama, ısı enerjisini yakalamayı ve saklamayı içerir ve daha sonra kullanım için kullanılabilir. Endüstriyel süreçlerde veya enerji üretim sistemleri ile birleştirilebilir.

Hidrojen depolama: Hidrojen, düşük enerji talebi dönemlerinde üretilebilir ve yakıt kaynağı olarak veya enerji dönüşümü için depolanabilir.

Continue Reading

Depolama Yöntemleri

Enerji depolamadaki yeni teknolojiler Solar+Storage NX’te görücüye çıktı

Published

on

By

Güneş enerjisi ve enerji depolama sektörünün önde gelen firmaları ve profesyonellerini bir araya getiren Solar+Storage NX Fuarı, Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde kapılarını açtı. Sektör için 2 milyar dolarlık iş hacmi yaratması beklenen fuar, 31 Ağustos – 02 Eylül 2023 tarihleri arasında ziyaretçilerini bekliyor.

Türkiye’nin tek güneş enerjisi ve enerji depolama fuarı Solar+Storage NX, kapılarını açtı. TÜYAP Interexpo Salonu’nda gerçekleşen resmi açılış töreninde Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. (EPİAŞ) Genel Müdürü Ahmet Türkoğlu, TEHAD Kurucu Başkanı Berkan Bayram, GENSED Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Murat Özdemir, Enerji Yatırımcıları Derneği (GÜYAD) Yönetim Kurulu Başkanı Cem Özkök, Otomotiv Gazetecisi Okan Altan, katılımcılar ve ziyaretçiler yer aldı.

Sektör için 2 milyar dolarlık iş hacmi yaratması beklenen fuarda güneş enerjisi sistemleri, enerji depolama teknolojileri, mühendislik, tedarik ve inşaat, EPC projeleri, dijitalizasyon, akıllı enerji çözümleri ve e-mobilite ürün grupları sergileniyor.

Yan sanayi ve teknoloji yatırımlarıyla birlikte EPDK’ya yapılan depolamalı RES ve GES başvuruları ile pazara 40-45 milyar dolarlık yatırım olarak yansıması öngörülen sektörün uluslararası buluşmasında, ayrıca Solar+Storage Exclusive Forum düzenleniyor. Türkiye Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği GENSED ve Solis Fuarcılık tarafından düzenlenen fuar kapsamında 31 Ağustos- 1 Eylül 2023 tarihlerinde İstanbul Tüyap Palace Hotel’de, Solis Renewable Hub tarafından küresel güneş enerjisi medyasının prestijli yayınlarından PV Magazine Group stratejik ortaklığı ve GENSED’in desteğiyle düzenlenen forumda; dünya çapında uzmanlar, enerji depolama ve güneş enerjisi alanındaki en son teknolojik gelişmeleri ve fırsatları paylaşacak ve sektör için çok katma değerli network ortamı sunulacak.

Continue Reading

Depolama Yöntemleri

Carlton Power, dünyanın en büyük enerji depolama projesi için planlama onayını aldı

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Published

on

By

Photo: Shutterstock

Carlton Power’ın büyük Manchester’daki Trafford Low Carbon Energy Park’ında inşa edeceği dünyanın en büyük enerji depolama projesi, planlama onayını aldı. 750 milyon sterlinlik proje ile 1 GW’lik batarya inşa edilecek.

Birleşik Krallık’ın bağımsız enerji altyapısı geliştirme şirketi Carlton Power, büyük Manchester’daki Trafford Low Carbon Energy Park’ında yer alan 1GW (1040MW / 2080MWh) gücündeki dünyanın en büyük Batarya Enerji Depolama Projesi (BESS) için planlama izni aldı.  750 milyon sterlinlik BESS projesi, Kuzey Batı İngiltere’deki enerji sisteminin güvenliğini ve dayanıklılığını güçlendirecek ve bölgedeki enerji dönüşümünü ve yenilenebilir enerji üretiminin büyümesini destekleyecek.

BESS için planlama izni, yerel planlama otoritesi olan Trafford Konseyi tarafından verildi. Nihai yatırım kararına bağlı olarak, batarya depolama planının inşaatına 2024’ün ilk çeyreğinde başlanması ve 2025’in son çeyreğinde ticari işletmeye girmesi bekleniyor.  Carlton Power, Trafford BESS’i finanse etmek, inşa etmek ve işletmek için şirketlerle ileri düzeyde görüşmelere devam ediyor.

Trafford BESS, Carlton Power’ın Manchester’ın 8 mil güneyindeki 12 hektarlık Trafford Low Carbon Energy Park için onaylanan ikinci büyük enerji projesini oluşturuyor. Diğeri ise, Carlton’ın 200 MW’lık Trafford Yeşil Hidrojen projesi. Bu projenin de 15-20 MW’lık ilk aşamasının 2025 yılının 4. çeyreğinde ticari faaliyete geçmesi planlanıyor.

Mart 2023’te Birleşik Krallık Enerji Güvenliği ve Net Sıfır Departmanı (DESNZ), ilk Hidrojen Tahsis Turu’nda (HAR1) Hükümetin Hidrojen İş Modeli / Net Sıfır Hidrojen Fonu’ndan mali destek almak için 50 milyon sterlinlik yeşil hidrojen ilk aşamasını listeye aldı. Trafford Yeşil Hidrojen (200MW) Eylül 2022’de Trafford Konseyi tarafından onaylandı ve Birleşik Krallık’ın en büyük onaylı yeşil hidrojen projesi oldu.  Carlton Power ayrıca, kısa süre önce Trafford sahasında Birleşik Krallık’ın ilk hidrojen boru hatlarından biri için planlama izni aldı.

Carlton Power’ın iki projesine ek olarak, Highview Power Storage Inc. 1991 yılına kadar Carrington kömürlü termik santralinin bulunduğu Trafford Low Carbon Energy Park’ında 250 milyon sterlin değerinde 250 MWh uzun süreli, kriyojenik enerji depolama sistemi olan dünyanın ilk ticari sıvı hava depolama projesini inşa etmeyi ve işletmeyi planlıyor. Trafford Low Carbon Energy Park, Manchester gemi kanalına ve 2016 yılında faaliyete geçen 750 milyon sterlinlik Carrington esnek gaz yakıtlı elektrik santraline yakın bir konumda yer alıyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Carlton Power’ın Kurucusu ve İcra Kurulu Başkanı Keith Clarke, “Carlton Power 2008 yılında eski kömür yakıtlı elektrik santralini, sahayı yeni enerji projeleri için yeniden geliştirmek üzere satın aldı.  BESS’in onaylanmasıyla birlikte sahanın toplam yatırım değeri 2 milyar £’a ulaşacak ve bu da büyük Manchester bölgesine önemli ekonomik faydalar sağlayacak ve bölgesel net sıfır hedeflerine ulaşılmasına yardımcı olacaktır.  Trafford Low Carbon Energy Park’ında önümüzdeki 2-5 yıl içinde yapılacak yatırım, Carlton’un uzun vadeli vizyonunu ve Trafford sahasına yeniden enerji verme konusundaki kararlılığını göstermektedir” ifadelerini kullandı.

Trafford Konseyi Başkanı ve büyük Manchester Yeşil Şehir-Bölge Başkanı olan Meclis Üyesi Tom Ross ise, şunları söyledi “Trafford BESS, Trafford Yeşil Hidrojen planıyla birlikte Trafford ve Greater Manchester’ı Birleşik Krallık’ın enerji dönüşümünün ön saflarına yerleştiriyor. Bu iki proje, Trafford Konseyi’nin kurumsal önceliklerinden biri olan iklim krizinin ele alınmasına yardımcı olacak ve bölgemizin 2038 yılına kadar net sıfır karbon emisyonu hedefine ulaşma planını destekleyecektir.  Carlton Power’ın Trafford Düşük Karbon Enerji Parkını geliştirirken ortaya koyduğu uzun vadeli vizyonu alkışlıyorum.”

Konuyla ilgili açıklama yapan bir diğer isim olan Carlton Power’ın Avrupa BESS Geliştirme Başkanı Chris McKerrow, “BESS planımız Kuzey Batı’nın enerji sisteminin esnekliğine önemli bir katkı sağlayacak ve yeşil hidrojen planımız ve kriyobatarya projemizle birlikte Trafford Park’ın bölgedeki enerji dönüşümü ve Net Sıfır’a doğru yolculuk için öneminin altını çiziyor. Trafford Konseyi ve Greater Manchester Birleşik Otoritesi gibi diğer yerel kuruluşlar, BESS ve yeşil hidrojen planının enerji dönüşümü, iç yatırım ve çoğu 20 yılı aşkın süredir boş olan arazinin yenilenmesi açısından önemini kabul ediyor. Dünyanın en büyük BESS’i için planlama onayı almış olmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz ve şimdi odak noktamız finansman ve projenin inşası” şeklinde konuştu.

Kaynak: https://www.carltonpower.co.uk/news/carlton-power-secures-planning-consent-for-worlds-largest-battery-energy-storage-scheme

Continue Reading

Trentler