Depolama Yöntemleri
Yeşil hidrojen için yatırımcılar mevzuat bekliyor
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna.

Birincil enerji kaynaklarında yüzde 70’in üzerinde ithalata bağımlı olan Türkiye’nin, enerji ihracatçısı ülke olabilmesi için anahtar rol Yeşil Hidrojen’de bulunuyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından Ocak ayında açıklanan “Türkiye Hidrojen Teknolojileri Stratejisi ve Yol Haritası”nda Yeşil Hidrojen’de 2035 yılı için hedef olarak belirlenen 5 bin Megavat (MW) elektrolizör kapasitesi hedefi büyük heyecan yaratmıştı. Ancak mevzuat eksikliği yatırımcı ilgisini dizginleyen bir faktör olarak öne çıkıyor.
“Daha hızlı hareket etmeliyiz”
Yeşil Hidrojen üzerine Türkiye’de uzmanlaşan şirketlerin başında gelen TEKSİS İleri Teknolojiler’in Genel Müdürü Hüseyin Devrim yaptığı değerlendirmede, mevzuat inşasında yaşanan gecikmenin etkilerine değinirken, “Türkiye’nin bu alandaki dev potansiyelini bilen yerli ve yabancı şirketler, regülasyonların hızlanması için büyük beklenti içerisinde. Enerji sektörünü çok yakından tanıyan Bakanımız Alparslan Bayraktar’dan piyasanın ve yatırımcıların beklentilerini karşılayacak şekilde Yeşil Hidrojen konusunda yürütülen çalışmaları hızlandırmasını bekliyoruz.” dedi.
2053 hedefleri için yaşamsal önemde
Türkiye’nin bu alanda daha hızlı ve beklentileri karşılar şekilde hareket etmesinin, ulusal hedeflerine ulaşmasını da kolaylaştıracağına dikkat çeken Devrim, şu değerlendirmeyi yaptı: “Genel seçimler sonrasında güçlü ve yetkili bir siyasi iktidar ile karşı karşıyayız. Ulusal Eylem Planı’nda, 2053 yılı için belirlenen ‘Net Sıfır’ emisyon hedefine ulaşmak için de Yeşil Hidrojen üretimi kritik önem taşıyor. Türkiye’nin bu hedeflere ulaşabilmesi için enerji üretimi ve tüketiminde köklü değişimlere imza atması gerekiyor. Enerji tüketimi ve emisyon salımı yüksek üretime sahip sektörlerde Yeşil Hidrojen’e yönelik dikkat çekici bir ilgi var. Bu ilginin yatırım iklimi ile desteklenmesi, ülkemizi bu alanda bambaşka noktalara taşıyabilir. Bu sektörler aynı zamanda Türkiye’de üretimin ve istihdamın belkemiği olan sektörler arasında yer alıyor. Gelecek yıldan itibaren Yeşil Mutabakat’a ilişkin zorunlulukların, AB ülkelerine ihracat yapan bu ve benzeri sektörleri etkileyeceğini şimdiden görüyoruz.”
Üretilen hidrojenin sadece %4’ü ‘yeşil’
Tüm dünyada yıllık 100 milyon ton hidrojen üretilirken, bu üretimin sadece yüzde 4’ü Yeşil Hidrojen sınıfına giriyor ve yenilenebilir kaynaklardan üretiliyor. Üretimin kalan yüzde 48’i doğalgaz, yüzde 30’u petrol, yüzde 18’i ise kömür kaynak kullanılarak gerçekleşiyor.
Kömür kaynaklı hidrojen üretimi “Kahverengi Hidrojen” olarak adlandırılırken, doğalgaz kaynaklı üretilen hidrojen “Gri Hidrojen” olarak tanımlanıyor. Yenilenebilir kaynaklardan üretilen elektrik kullanılarak sudan üretilen hidrojen ise literatürde “Yeşil Hidrojen” olarak adlandırılıyor.
Depolama Yöntemleri
GÜRİŞ, romanya’nın en büyük batarya projesine imza attı

İnşaat, endüstri ve enerji alanlarında Türkiye’nin önde gelen gruplarından biri olan GÜRİŞ, 100’ü aşkın projelik deneyimine Romanya’daki yeni yatırımını ekledi.
GÜRİŞ İnşaat ve Mühendislik A.Ş., Romanya’da yer alan 100 MW / 200 MWh kapasiteli batarya enerji depolama projesi “BESS IAZ”ı bünyesine katıyor. Caras-Severin iline bağlı Iaz Köyü’nde konumlanan projeyi geliştiren ENERGY CAPITAL GROUP SRL’nin tamamı GÜRİŞ tarafından satın alınıyor.
Bu satın almayla birlikte GÜRİŞ, Güneydoğu Avrupa’daki yenilenebilir enerji pazarına güçlü bir giriş yaparak bölgedeki büyüme hedeflerine önemli bir adım atmış oldu. Şirket, önümüzdeki dönemde bu alandaki yatırımlarını artırmayı planlıyor.
Depolama Yöntemleri
Enerji sistemlerinde gelişmiş çözümler, Intersolar Europe 2025’te sizleri bekliyor

Yenilenebilir enerjilerin yaygınlaşması hızla artıyor. Uluslararası Enerji Ajansı’na (IEA) göre, 2030’dan itibaren yılda yaklaşık 940 GW yenilenebilir enerji kapasitesinin eklenmesi bekleniyor. 2030 yılına kadar bu artışın çoğu için güneş enerjisi öne çıkarken, yenilenebilir kapasitenin yüzde 80’inin fotovoltaik güneş panellerinden (PV) geleceği öngörülüyor. Artık ayrı bir güç kaynağı olarak ele alınmayan PV, diğer enerji teknolojileri ve uygulamalarıyla da entegre ediliyor. Enerji sistemlerinde gelişmiş çözümler, 7-9 Mayıs 2025 tarihleri arasında Münih’te düzenlenen Intersolar Europe 2025’te sergileniyor.
Yenilik ve trendler söz konusu olduğunda, güneş enerjisi takvimindeki en önemli etkinlik olan Intersolar Europe 2025, enerji endüstrisi için kıtanın en büyük platformu olan The smart E Europe’un bir parçası olarak gerçekleştiriliyor. 206.000 metrekare alanda yer alan 19 salonda, 3.000’den fazla katılımcı; PV, depolama, e-mobilite ve enerji yönetimi teknolojilerindeki yenilikleri sergiliyor. Start-up’lar yeniliklerini sergilemek için kendilerine ait bir alana sahipken, büyük ölçekli depolama sistemleri, PV geri dönüşümü ve hibrit enerji santralleri gibi önemli konular özel oturumlarda masaya yatırılıyor.
6-7 Mayıs tarihleri arasında Uluslararası Münih Kongre Merkezi’nde eş zamanlı olarak düzenlenecek 4 The smarter E Europe Konferansı’na, tek bir biletle erişim imkanı sağlanıyor.
Fuarda ziyaretçileri bekleyen teknolojiler:
Tandem güneş hücreleriyle verimlilikte sıçrama
Perovskit-Silikon tandem güneş hücreleriyle, yeni nesil yüksek verimli güneş hücreleri piyasaya sürülmeye hazırlanıyor. Bu yeni hücreler iki yarı iletken malzemeyi bir araya getirerek verimliliği yüzde 45’e kadar yükseltiyor. Alman Makine Mühendisliği Endüstrisi Birliği’ne (VDMA) göre, bu hücrelerde seri üretimin 2027 yılında başlaması bekleniyor.
Anahtar teknoloji olarak depolama
PV’den gelen elektrik üretim payının artmasıyla birlikte, şebeke yoğunluğunu en aza indirmek ve elektrik şebekesinin frekansını dengelemek için acilen daha fazla depolama sistemine ihtiyaç duyuluyor. Büyük ölçekli depolama sistemleri şebeke istikrar hizmetlerini üstlenerek elektrik arz ve talebinin dengelenmesini sağlıyor. Batarya depolama sistemlerinin şarj ve deşarjı, karı artıran ve şebeke istikrarını destekleyen yapay zeka kontrollü yazılım tarafından optimize ediliyor.
Yenilenebilir enerji kaynaklarının optimum kullanımı: Hibrit enerji santralleri
Güneş, rüzgar ve hidroelektrik gibi çeşitli yenilenebilir enerji kaynaklarını batarya depolama sistemleriyle birleştiren hibrit enerji santralleri, her bir şebeke bağlantı noktasının çoklu kullanımına izin vererek maliyetleri düşürüyor. Bir batarya depolama sisteminin entegre edilmesi, üretim ve tüketimi şebekeye hizmet edecek ve yük eğrisini optimize edecek şekilde uyumlu hale getirebiliyor; çünkü elektrik, yüksek kullanılabilirlik nedeniyle ucuz olduğunda depolanıyor ve fiyat yükseldiğinde şebekeye besleniyor.
Çift yönlü şarj: Depolama cihazı olarak e-araçlar
Elektrikli araçlar sadece elektrik tüketmekle kalmıyor, aynı zamanda gücü depolayarak şebekeye geri besleyebiliyor. E.ON’a göre, tek bir elektrikli otomobil akşam ve gece boyunca yaklaşık 11 haneye elektrik sağlayabiliyor. Örneğin, şebeke hizmetleri karşılığında ücretsiz şarj sağlayarak araçtan şebekeye çözümler sunulmaya başlanıyor.
Otopark PV: İkili arazi kullanımı
Otoparkları kaplayan PV modülleri, gelişmiş araziyi verimli bir şekilde kullanırken elementlere karşı koruma sağlıyor. Elektrikli araç şarj cihazları, modüller tarafından üretilen gücün park halindeki araçları şarj etmek için kullanılmasını sağlıyor.
Geri dönüşüm yoluyla sürdürülebilirlik
İlk güneş patlamasından (2007) yaklaşık 20 yıl sonra, çok sayıda kullanılmış modülün atılması bekleniyor. PV geri dönüşüm şirketleri döngüsel ekonomiye odaklanırken; ham maddelerin yüzde 99’una kadarını geri kazandıran modül geri dönüşüm tesisleri kurulmaya başlıyor.
The smarter E AWARD ile inovasyon ödüllendiriliyor
Fotovoltaik, enerji depolama, e-mobilite, akıllı entegre enerji ve üstün proje kategorilerindeki ürün ve tasarımlar, The smarter E AWARD ile ödüllendiriliyor. Ödül töreninin Uluslararası Münih Kongre Merkezi 1. salonda 6 Mayıs’ta gerçekleştirilmesi planlanıyor.
Depolama Yöntemleri
PO/Marine, Türkiye’nin kendi enerjisini üreten ilk yerli barç gemisini kullanıma aldı

Petrol Ofisi Grubu’nun denizcilikteki lider markası PO/Marine, Hon Denizcilik ve ALLPRO Enerji iş birliği ile Türkiye’nin enerji depolama teknolojisiyle donatılan ilk yerli barç gemisini kullanıma aldı.
Petrol Ofisi Grubu’nun denizcilik sektöründeki markası PO/Marine’nin Hon Denizcilik ve ALLPRO Enerji iş birliğiyle hayata geçirdiği bu yenilikçi proje kapsamında barç gemisi seyir halindeyken jeneratörden elde ettiği ihtiyaç fazlası enerjiyi bataryada depoluyor. Depolanmış enerji, gemi bekleme pozisyonuna geçtiğinde yeniden jeneratöre gerek kalmadan en az 5 saat boyunca kullanılabiliyor. Bu sayede barcın enerji tüketimi optimize edilerek jeneratörlerin çalışma süresi kısaltılıyor ve enerji verimliliği artırılıyor.

Petrol Ofisi Grubu Denizcilik Kıdemli Müdürü Aydın Yıldız
Proje hakkında değerlendirmelerde bulunan Petrol Ofisi Grubu Denizcilik Kıdemli Müdürü Aydın Yıldız, “Sektöre örnek teşkil eden bu projeyi hayata geçirmekten mutluluk duyuyoruz. Hedefimiz denizcilik sektöründe enerji verimliliğini artırarak sürdürülebilir kalkınmaya somut fayda sağlamak ve sorumlu yakıt tüketimini yaygınlaştırmada öncü olmak. Bütünsel ve enerji dönüşümü odaklı yenilikçi süreçleri paydaşlarımızla birlikte hayata geçirmek ve pastayı büyütecek işlere imza atmaktan ötürü heyecanlıyız.” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin tüm limanlarından gemilere yakıt sağlıyor
PO/Marine yıllık 1 milyon tonu aşan deniz yakıtı ikmaliyle Türkiye denizcilik yakıtları pazarının lideri konumunda bulunuyor. Türkiye’nin tüm limanlarından gemilere yakıt sağlamanın yanı sıra İstanbul Boğazı’nı transit geçiş için kullanan yerli ve yabancı gemilere yakıt ikmali yapan marka ürün çeşitliliği, lojistik kapasitesi ve piyasadaki etkinliği ile Akdeniz, Ege ve Karadeniz sahil şeridinde de önemli bir gemi yakıtı tedarikçisi. Türkiye’nin tüm sahil şeridi boyunca konumlandırılmış 7 deniz terminali ve 1 yüzer istasyonu bulunan PO/Marine, gümrüklü ve ÖTV’siz satışlarda ülkemizin sahil şeridine yayılmış en geniş bayi ve teslimatçı ağı ile 10 marina istasyonuna sahip. 60 farklı ülkede gemilere ikmal yapan marka, her yıl iç pazarda 30 bin, transit pazarda 3 bin, madeni yağ pazarında 2 bin 500’ü aşkın gemiye ikmal yapıyor. PO/Marine, Türkiye’de denizcilik sektörüne transit, ÖTV’siz, gümrüklü yakıtlar, deniz yağları ikmal ve hizmetlerini bir arada sunabilen tek şirket konumunda bulunuyor.
-
Depolama Yöntemleri8 yıl ago
Carlton Power, dünyanın en büyük enerji depolama projesi için planlama onayını aldı
-
Depolama Yöntemleri2 yıl ago
“Depolama teknolojileri güneş kaynağını daha güvenilir ve istikrarlı hale getirecek”
-
Elektrikli Araç Bataryası2 yıl ago
Batarya üretimine 5.6 milyar dolar ayıran Toyota’dan, yeni nesil batarya teknolojisi
-
Depolama Yöntemleri2 yıl ago
Enerji depolamadaki yeni teknolojiler Solar+Storage NX’te görücüye çıktı
-
Depolama Yöntemleri2 yıl ago
Kimyasal enerji depolama nedir?
-
Kullanım Alanları8 yıl ago
SolarEdge, yeni 330kW eviricisini Türkiye’de ilk kez Solar+Storage NX Fuarı’nda sergileyecek
-
Endüstriyel Tip Batarya8 yıl ago
LONGi, SBTi onayını alan ilk Çinli güneş enerjisi şirketi oldu
-
Depolama Yöntemleri2 yıl ago
Endüstriyel tip enerji depolama nedir, nasıl yapılır?