Depolama Yöntemleri
“Depolama teknolojileri güneş kaynağını daha güvenilir ve istikrarlı hale getirecek”
Türkiye’nin tek güneş enerjisi ve enerji depolama Fuarı Solar+Storage NX ve eş zamanlı düzenlenen sektördeki tek elektrikli araç şarj altyapısı odaklı Fuar ve Zirve NextGen E-Mobility + Charge Expo & Summit, 31 Ağustos – 02 Eylül 2023 tarihleri arasında İstanbul’da Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde ziyarete açıldı. Açılışa katılan EPİAŞ Genel Müdürü Ahmet Türkoğlu, “Depolama teknolojileri güneş kaynağını daha güvenilir ve istikrarlı hale getirecek” dedi.
Solis Fuarcılık, Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) ve Türkiye Elektrikli ve Hibrid Araçlar Derneği (TEHAD) işbirliği ile düzenlenen Solar+Storage NX ve NextGen E-Mobility + Charge Expo & Summit,31 Ağustos’ta Tüyap Interexpo Salonu’nda gerçekleşen ortak açılış töreni ile başladı. Törene, Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. – EPİAŞ Genel Müdürü Ahmet Türkoğlu, Otomotiv Yazarı Okan Altan, GENSED Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Murat Özdemir, TEHAD Kurucu Başkanı Berkan Bayram, katılımcı firmalar ve ziyaretçiler katıldı.
Açılışta konuşan EPİAŞ Genel Müdürü Ahmet Türkoğlu, iklim değişikliğinin gelecek nesilleri tehdit ettiğini ve bu tehdidin tek silahının da yenilebilir enerji olduğunu belirtti ve “Dünyanın en büyük enerji kaynağı güneş ve enerji sektörünün de yeni kralı güneş. Otomotiv sektörünün yeni kralı da elektrikli araçlar. Dolayısıyla yeni krallığı bir araya getiren GENSED ve TEHAD yönetimlerine teşekkür ederim.” dedi. Enerji depolamanın önemine değinen Türkoğlu, “Yenilebilir enerji portföyümüzün yüzde 55 kurulu güce sahip, bunun üretime yansıyan kısmı da yüzde 45. Bugün burada bir güzel şey daha var. Güneş kaynağını daha güvenilir ve istikrarlı hale getirecek depolama teknoloji. O anlamda değişim çok önemli” dedi.
“Biz dünyada yatırımlar anlamında ön planda olan bir ülkeyiz”
Türkoğlu, şöyle devam etti: “Yenilebilir yatırımlarında Avrupa’da 5’nci, dünyada 12’nci sıradayız. Bu depolama teknolojileriyle bunun çok daha iyi noktalara geleceğini düşünüyorum. Bir de yerli teknoloji konusu var. Dışarıdan teknoloji getirmek hem zaman alıyor hem de daha yüksek maliyetli. Bugün güneş enerjisi sektörünün paydaşları olarak övünebileceğimizi düşünüyorum; yüzde 70 oranında yerli teknoloji kullanıyoruz. Bu çok büyük bir değişim. Rüzgarda da bu yüzde 60’larda. Bu ilerisi için de büyük bir avantaj sağlayacak diye düşünüyorum.”
“15 Aralık’tan itibaren isteyen şarj istasyonları sadece yenilebilir elektrikle şarj edecekler”
YEK-G’ye de değinen Türkoğlu, şeffaf ve sürdürülebilirlik açısından önemli olan blok zincir teknolojisini kullandıklarını belirtti ve YEK-G’nin yatırımcılar için çok önemli bir araç olacağını söyledi ve şöyle devam etti: “Yakın zamanda bir yönetmelik değişikliği de oldu. Elektrikli araçların şarj istasyonlarında yeşil sertifika kullanılacak. Bununla ilgili yazılım geliştirmesi yapıyoruz. 15 Aralık’tan itibaren isteyen şarj istasyonları sadece yenilebilir elektrikle şarj edecekler. Bazıları için EPDK bunu zorunlu hale de getirdi. Bu da güneş enerjisi sektörü için ayrı bir değer katmış oldu.” EPİAŞ Genel Müdürü Ahmet Türkoğlu, Enerji verimliliğini ölçmek için de yeni bir piyasa çalışması yaptıklarını ve 2026 başında karbon piyasasının devreye gireceğini ifade etti.
“Güneş enerjisini artık alternatif değil baz enerji kaynağı olmalı”
Sözlerine, “Güneş enerjisini artık alternatif bir enerji kaynağı olmaktan çıkartıp depolamanın da desteğiyle bir baz enerji kaynağı haline getirmemiz gerektiğini düşünüyoruz.” İfadesi ile başlayan GENSED Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Murat Özdemir, “Eş zamanlı düzenlediğimiz Solar+Storage NX ve NextGen E-Mobility + Charge Expo & Summit’i konferanslarla destekleyerek öncelikle farklı gibi görünen ama iç içe geçmiş ve birbirinden sinerji elde eden sektörleri bir araya getirmeyi ve aslında geleceğin nasıl dönüştüğünü, bu dönüşüm içinde de her bireyi etkileyen şeyler olduğunu ve bu sinerjinin nerelere gidebileceğini göstermeyi amaçladık” dedi.
“Dünyanın güneşine talibiz”
“Dünyanın güneşine talibiz diyorum çünkü bu potansiyelimiz var” diyen Özdemir, “Türkiye inşaat sektöründe ikinciliğini hala koruyor ama bulunduğumuz coğrafya Çinliler için uzak gelemezler. Güneş enerji santrallerinin hızlı tasarlanıp kurulması lazım. Bizim mühendislik firmalarımız, panel üreten firmalarımız var, yüzde 95’ini biz Türkiye’de üretiyoruz. Artık hücre de üretiliyor. Önümüzdeki dönemde EXPONET gibi bir platformla birlikte bütün üyelerimizi ve sektörümüzü dış dünyalara taşımak istiyoruz. Fuarımızda dünyanın her yerinden gelen 350 kişilik bir Alım Heyeti var. 3 gün boyunca buradaki katılımcılarla bir network ortamı yaratıp oluşturulacak network ile birlikte bunun başlangıcını yapmak istiyoruz” şeklinde konuştu.
“Güneş enerji sistemleri, depolama sistemleri ve elektrikli araçlar, bu üç başlık ilk kez Türkiye’de bir araya geldi”
Elektrikli araçların gerçek anlamda yeşil elektrikle hareket etmesi konusunda müthiş bir dönüşüm olduğuna dikkat çeken TEHAD Üyesi Okan Altan ise “Gerçek anlamda yeşil elektrik kullanıldığı zaman ‘Bu elektrikli araç gerçekten çevrecidir, çevreci bir ulaşım sisteminin parçasıdır’ diye söyleyebiliyoruz. O yüzden fuarda da göreceksiniz. Bir tarafta güneş enerji sistemleri, bir tarafta da depolama sistemleri, bir tarafta da elektrikli araçları göreceksiniz. Bu üç başlık ilk kez Türkiye’de bir araya geldi. Bu benim çok hoşuma gidiyor çünkü elektrikli araçların temiz enerji ile hareket etmesi gerekiyor” dedi.
“Elektrikli araçlar ve şarj istasyonları teknolojisi de işte tam bu noktada hayatımızın ortasına girmiş durumda”
Solar+Storage NX ve NextGen E-Mobility + Charge Expo & Summit’te elektrikli araçlar, şarj istasyonları, enerji depolama, güneş enerjisi ve güneşle bağlı teknolojilerin konuşulacağını ifade eden TEHAD Yönetim Kurulu Başkanı Berkan Bayram şöyle devam etti: “3 gün boyunca tüm bu başlıklar altındaki teknolojiler, yatırım imkanlarını, işbirliklerini ve buradan çıkacak sonuçlarla da belki yol haritalarımızı belirleyeceğiz. Türkiye olarak çok güzel bir noktadayız. Çok değerli yatırımlarımız var gerek güneş gerek yenilenebilir enerji yatırımları ve gerekse şarj yatırımları noktasında çok hızlı ilerliyoruz. TEHAD olarak da biz bu yatırımlar, raporlamalar ve yol haritaları noktasında da genellikle hem girişimciler hem yatırımcılar hem de kamu tarafında yoğun işbirlikleri gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Günümüzde zamanı gelmiş bir olgunun ya da zamanı gelmiş bir teknolojinin önünde durma şansı olmuyor. Eğer bir şeyin zamanı gelmişse onu yapma durumuna geçiyorsunuz. Elektrikli araçlar ve şarj istasyonları teknolojisi de işte tam bu noktada hayatımızın ortasına girmiş durumda.”
Türkiye’nin ilk enerji depolama fuarını gerçekleştiriyoruz
Fuarlar hakkında bilgi veren Solis Fuarcılık ve Danışmanlık Hizmetleri A.Ş. Genel Müdürü Feraye Gürel ise “Türkiye’nin ilk enerji depolama fuarını gerçekleştiriyoruz. Bunu ilk olarak biz gerçekleştiriyoruz. Fuarımızın önemli özelliği yurt dışı ziyaretçilerimizin yurt içi ziyaretçilerinden fazla olması. Bizler Türkiye’deki yatırımcıların ağırlıklı olarak iş yapacağı bölgeleri tercih ettik. Kuzey Afrika, Sahra altı gibi bir çok ülkelerden Alım Heyetleri var. İhracata katkısı çok fazla olacak. Yaklaşık 600’e yakın yüzyüze toplantılar yapacağız. Fuara toplamda 135 firma katıldı ve devamı gelecek. Elektrikli araçlar tarafında ise Türkiye’ye henüz yeni giriş yapmış markaların modelleri sergileniyor” dedi.
Solar Storage NX Fuarı’nın sektör için 2 milyar dolar iş hacmi oluşturması bekleniyor
Uluslararası enerji yatırımcılarının Türk iş dünyası ile buluştuğu yeni nesil ticari ve teknoloji paylaşım noktası Solar Storage NX, ilk gününde yoğun ziyaretçi ilgisi ile karşılaştı. Sektör için 2 milyar dolarlık iş hacmi oluşturması beklenen fuarda Güneş Enerjisi Sistemleri, Enerji Depolama Teknolojileri, Mühendislik, Tedarik ve İnşaat, EPC Projeleri, Dijitalizasyon, Akıllı Enerji Çözümleri ve E-Mobilite ürün grupları sergileniyor.
Solar+Storage NX ve eş zamanlı düzenlenen NextGen E-Mobility + Charge Expo & Summit, 02 Eylül’e kadar Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde ziyarete açık kalacak.
Depolama Yöntemleri
Türkiye’nin ilk depolamalı lisanslı GES’i Konya’da hayata geçiyor
Türkiye’nin ilk depolamalı lisanslı anahtar teslim güneş enerjisi santrali projesi TSKB finansmanıyla Chint Power, Astronergy, Chint Green Energy ve Poweren Enerji iş birliğiyle Konya’nın Kulu ilçesinde hayata geçiyor. Chint Solar Türkiye Grubu’nun uçtan uca anahtar teslim olarak yöneteceği proje kapsamında Chint Power’ın ileri teknolojiye sahip enerji depolama çözümleri ve üstün sıcaklık çalışma performansına sahip inverter ürünleri, Astronergy’nin Tier-1 TOPCon yerli güneş panelleri ile Chint Green Energy’nin uzman mühendislik ve inşaat hizmetleri bütünleşerek projenin 2025 yılının ilk çeyreğinde devreye alınması planlanıyor.
Konya’nın Kulu ilçesinde Türkiye’nin ilk depolamalı lisanslı güneş enerjisi santrali projesi hayata geçiyor. Türkiye Sınai Kalkınma Bankası’nın (TSKB) finanse ettiği Poweren Enerji’nin, Chint Power, Astronergy, ve Chint Green Energy iş birliği çerçevesinde başlattığı bu proje, ülkemizin yenilenebilir enerji altyapısına önemli bir katkı sunmayı hedefliyor.
Dünya’da ve Türkiye’de uçtan uca sağladığı yenilenebilir enerji çözümlerinde lider konumda olan Chint Solar Grubu şirketleri, (Chint Power, Astronergy, ve Chint Green Energy) sürdürülebilir enerji atılımlarına devam ediyor. Poweren Enerji iş birliği ile hayata geçirilecek olan bu proje kapsamında, rüzgâr ve güneş enerji santralleriyle uyumlu, sorunsuz entegrasyon sağlayan Chint Power’ın 10MWh enerji depolama sitemi kullanılacak. Ayrıca Astronergy’nin 12 MWp kurulu gücünde N-Type TOPCon teknolojisine sahip yerli üretim güneş panelleri, bununla birlikte Chint Power’ın 11.5 MWe gücündeki üstün sıcaklık çalışma performansına sahip inverterleri, Chint Elektrik’in alçak gerilim şalt ürünleri ile birlikte Chint Green Energy’nin EPC (Mühendislik, Tedarik ve Kurulum) hizmetlerini bir arada sağladığı maksimum verimliliğin birleştiği özel bir proje hayata geçirilecek. Tüm bu sistem bileşenleri Chint Solar Grubu’nun solar değer zincirini ve entegre hizmetlerini yine titizlikle uygulayacağı özel bir proje olup, 2025 yılının ilk çeyreğinde devreye alınması planlanıyor.
“Türkiye’nin öncü enerji depolama projelerinden biri olacak.”
Projeye ilişkin değerlendirmelerde bulunan Chint Solar Türkiye Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ercüment Kaya, “Türkiye’nin ilk depolamalı lisanslı güneş enerjisi santralini hayata geçirecek olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Poweren Enerji ile gerçekleştirdiğimiz bu iş birliği, yenilenebilir enerji alanında Türkiye’nin öncü projelerinden biri olarak öne çıkıyor. Hep dediğimiz gibi Türkiye pazarında faaliyet gösteren küresel bir güç olarak iş ortaklarımızın yenilenebilir enerji projelerine ve sürdürülebilirlik hedeflerine katkı sağlamayı kendimize ilke edindik. Ülkemize katma değer sağlayan projelere öncülük etmeye, yaptığımız yatırımlar ve hayata geçirdiğimiz iş birlikleri ile ülkemizin yenilenebilir enerji alt yapısına katkı sağlamaya ve iş ortaklarımızı solar değer zincirimizle daha fazla buluşturmaya tüm hızımızla devam edeceğiz. Anlaşmanın her iki taraf için de hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum’’ dedi.
“Bu proje bizler için önemli bir kilometre taşı niteliğinde”
Bu iş birliğinin yenilenebilir enerji sektöründe yaratacağı sinerjiye vurgu yapan Poweren Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Halife Koç ise şu açıklamalarda bulundu: ‘’Poweren Enerji olarak ülkemizin yeşil enerji dönüşümü ve iklim değişikliği adaptasyonunu destekleyecek projeleri hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Bu hedefimiz doğrultusunda yaptığımız yatırımların tamamı yenilenebilir enerji kaynaklarından oluşmaktadır.
Bugün Chint Power, Astronergy ve Chint Green Energy ile imzaladığımız bu anlaşma ile Konya Kulu’da 10 MWh kurulu gücünde depolamalı güneş enerjisi santralini 2025 yılının ilk çeyreğinde devreye almayı planlıyoruz. Yatırım tamamlandığında ülkemizde devreye alınmış ilk projeler arasında yer alacaktır. Bu projenin tamamlanmasının ardından diğer devam eden projelerimizin yatırımlarını tamamlayarak ülkemizin enerji alt yapısının gelişmesine katkı sağlamak istiyoruz. İmzaladığımız bu anlaşmanın taraflara ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum’’ dedi.
Depolama Yöntemleri
Genç Bilim İnsanı Geleceğin Enerji Depolama Teknolojisi Çalışmalarına Boğaziçi’nde Devam Ediyor
Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Müslüm Demir, süper kapasitörler için özel elektrotlar geliştirdiği çalışmalarına Boğaziçi Üniversitesi’nde devam ediyor. Bilim insanı geçen yıl Japonya Bilimi Teşvik Topluluğu tarafından proje ödülüne layık görülen ve TÜBİTAK 2247-D Ulusal Genç Araştırmacılar Programı tarafından desteklenen projesiyle; hızlı şarj edilebilen, esnek ve uzun raf ömrü olan sahip yeni nesil süper kapasitörler geliştiriyor.
TÜBİTAK 2247-D Ulusal Genç Araştırmacılar Programı tarafından desteklenen projenin Ar-Ge çalışmalarına 2023’ten beri Boğaziçi Üniversitesi’nde devam eden Boğaziçi Üniversitesi Doç. Dr. Müslüm Demir, geleceğin süper kapasitör enerji depolama sistemlerinde kullanılacak gelişmiş elektrotlar üzerinde çalışıyor.
“Boğaziçi’nde araştırma olanakları çok gelişmiş”
Boğaziçi Üniversitesi’ni araştırma altyapısı ve iletişim kanalları nedeniyle tercih ettiğini belirten Demir, çalışmalarını Boğaziçi’ne taşıma nedenini ise şöyle anlatıyor: “Boğaziçi Üniversitesi çok köklü bir üniversite. Çalışma, araştırma altyapı olanakları çok geniş. Ayrıca diğer üniversitelerin ve ülkelerin akademisyeni ve bilim camiası ile sıkı bir iletişim ağı bulunuyor. Tüm bu olanakları bir arada değerlendirdiğimde tercihim Boğaziçi Üniversitesi oldu ve 2023 yılı sonunda Boğaziçi Üniversitesi’ne geldim.”
“Gelişmiş elektrotlarda çok büyük yol kat ettik”
TÜBİTAK 2247-D Ulusal Genç Araştırmacılar Programı tarafından desteklenen 36 aylık projesinde ilk yılı tamamladığını belirten Doç. Dr. Demir, Boğaziçi Üniversitesi’nde gelişmiş prototipler için Ar-Ge çalışmalarının devam ettiğini ve büyük yol kat ettiklerini ifade ediyor. Geleceğin enerji sistemlerini destekleyecek bu yeni nesil elektrotların kullanım alanlarının çok geniş olduğunu kaydeden bilim insanı, “Proje kapsamında çalışmalarımıza iki doktora sonrası araştırmacı, üç lisansüstü ve iki lisans öğrencisiyle devam ediyoruz. Özetle süper kapasitör enerji depolama sistemleri için esnek elektrot geliştiriyoruz. Bu yeni nesil süper kapasitörler elektrikli araç, elektronik cihaz ve yenilenebilir enerji gibi birçok alanda kullanılabilecek enerji depolama sistemlerinin yapıtaşları olarak tanımlanabilir. Projede çok büyük bir yol kat ettiğimizi söyleyebilirim. Şimdi prototipler üzerinde çalışıyoruz. Bununla birlikte bu konuda birçok makalemiz ve patent başvuru süreçleri de devam ediyor” diye konuştu.
“Uluslararası alanda da dikkat çekti”
Doç. Dr. Müslüm Demir, Japonya Bilimi Teşvik Topluluğu tarafından 2008’den beri Asya ve Afrika’da genç bilim insanlarını desteklemek için düzenlenen 14’üncü Hope Toplantısı’nda en iyi proje ödülüne layık görüldüğünü ve uluslararası alanda da dikkat çektiğini ifade ederek şu ifadeleri kullandı:
“2023’te Japonya Bilimi Teşvik Topluluğu tarafından düzenlenen 14’üncü Hope Toplantısı’na davet edildim. Her ülkeden iki genç akademisyenin yer aldığı bu programa Türkiye’den ben seçildim. Hope Toplantısı’nda Nobel ödüllü insanları ile genç akademisyenler bir araya geliyor ve dünyadaki bilimsel gelişmelerin ele alınacağı bilimsel platform oluşturuluyor. Bu toplantıda projem, Nobelli bilim insanlarından oluşan bir jüri tarafından en iyi proje ödülüne layık görüldü. Uluslararası alanda projemin takdir görmesi beni ayrıca motive etti.”
Depolama Yöntemleri
Kontrolmatik ‘Dünyanın En Büyük 22’nci Sistem Entegratörü’ Oldu
Kurulduğu 2008 yılından bu yana emin adımlarla büyüyen ve Türkiye’nin yanı sıra Avrupa, Asya, Amerika, Ortadoğu ve Afrika’da 33’ten fazla ülkede, kamu ve özel sektörde 300’ün üzerinde başarılı projeye imza atan Kontrolmatik Teknoloji, CFE Medya ve Teknoloji’nin yayınladığı dünyanın en büyük sistem entegratörleri listesinde yerini 28’inci sıradan 22’nci sıraya taşıyarak yeni bir başarıya imza attı.
2021 yılı Ekim ayında Borsa İstanbul’da halka arz edilen yeni nesil teknoloji şirketi Kontrolmatik Teknoloji, gösterdiği performansla dünya genelindeki yerini sağlamlaştırmaya devam ediyor. Kontrolmatik, enerji ve teknoloji sektörlerine katma değerli ürün ve servisler sunan bir mühendislik şirketi, sistem entegratörü, teknolojik ürün ve çözümler şirketi olarak faaliyet gösteriyor.
Kendi alanında dünyanın en prestijli yayınlarından biri olan CFE Medya ve Teknoloji’nin yayınladığı “Dünyanın En Büyük Sistem Entegratörleri” listesinde son iki yıldır 28. sırada bulunan Kontrolmatik, yayının yaptığı son değerlendirmede 22. sıraya yükseldi. Şirket söz konusu listeye ilk olarak 2018 yılında 37. sıradan girmişti. Son dönemde yaptığı kararlı ve planlı atılımlarla yerini sağlamlaştıran şirketin bir sonraki hedefi dünyanın en büyük ilk 20 sistem entegratörü listesinde yer almak olacak.
Konuyla ilgili bir demeç veren Kontrolmatik Genel Müdürü Osman Şahin Köşker; “Bu liste bazında baktığımızda bu yolculuk 2018 yılından bu yana devam ediyor, ilk olarak 2018’de bu listede yer bulduk. Sektörümüzün küresel olarak en prestijli yayınlarından biri tarafından sıralamada giderek yükseldiğimiz bir listede yer almak motivasyonumuzu yükselten bir faktör. Biz bu listede Kontrolmatik Teknoloji’den ziyade ülkemizi temsil ediyoruz ve bundan gurur duyuyoruz. Bundan sonraki adımlarda önce ilk 20’de, daha sonra da arayı hiç açmadan ilk 10’da yer bulmak adına çalışmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
-
Depolama Yöntemleri1 yıl ago
Yeşil hidrojen için yatırımcılar mevzuat bekliyor
-
Depolama Yöntemleri7 yıl ago
Carlton Power, dünyanın en büyük enerji depolama projesi için planlama onayını aldı
-
Elektrikli Araç Bataryası1 yıl ago
Batarya üretimine 5.6 milyar dolar ayıran Toyota’dan, yeni nesil batarya teknolojisi
-
Depolama Yöntemleri1 yıl ago
Enerji depolamadaki yeni teknolojiler Solar+Storage NX’te görücüye çıktı
-
Kullanım Alanları7 yıl ago
SolarEdge, yeni 330kW eviricisini Türkiye’de ilk kez Solar+Storage NX Fuarı’nda sergileyecek
-
Depolama Yöntemleri1 yıl ago
Kimyasal enerji depolama nedir?
-
Depolama Yöntemleri1 yıl ago
Skywell, Türkiye’de kuracağı fabrikayla enerji depolamaya inovatif bir adım atıyor
-
Depolama Yöntemleri1 yıl ago
Endüstriyel tip enerji depolama nedir, nasıl yapılır?